dilluns, 15 de juny del 2009

Resolució del Consell Nacional d’EUiA sobre les eleccions europees

Resolució del Consell Nacional d’EUiA sobre les eleccions europees

(13 de juny 2009)

(Aprovada per 45 vots a favor, 0 en contra i 14 abstencions)


1.- El Consell Nacional EUiA felicita la Núria Lozano per l’encert en el missatge i la campanya feta. També els candidats Toni Barbarà, Marià Vilà i el conjunt de la llista. El CN vol reconèixer i felicitar la nostra Comissió de Campanya i destaca la participació dels homes i dones d’EUiA i d’AJ-Joves d’EUiA en una campanya –assumint l’impuls de la mateixa com a Coalició- molt propera, pedagògica, de contacte directe i amb una important presència pública. Una campanya d’EUiA que s’ha notat positivament en els resultats d’ICV-EUiA i de la qual EUiA en surt reforçada.

2.- EUiA destaca la seva preocupació perquè la dreta guanya a la Unió Europea (UE) i a Espanya, i per l’avenç de l’extrema dreta. EUiA vol alertar que l’avenç de forces xenòfobes, populistes i feixistes a Europa ha de portar al Partit de l’Esquerra Europea a una profunda reflexió i impulsar àmplies aliances socials, polítiques i institucionals.

3.- Una major dretanització institucional a Europa és conseqüència d’una suma de factors: un model d’UE exclusivament econòmica i marcada per les multinacionals; el reflex de la crisi en la gent treballadora i sectors populars; l’hegemonia social i de valors de la dreta (individualisme, xenofòbia, competitivitat...); el desencís en sectors populars per gestions de govern de forces progressistes; la crisi de representació institucional; el paper de certs grups mediàtics; la debilitat i fragmentació de l’esquerra alternativa...

4.- Un Parlament i una Comissió Europea més a la dreta suposa que, institucionalment, la sortida a la crisi passarà per les forces conservadores amb les repercussions negatives en matèria econòmica, laboral, social i mediambiental, si no es dóna una important mobilització social i sindical, i una àmplia unitat de les forces d’esquerres. Aquesta majoria conservadora pot tenir efectes negatius en l’actual context internacional.

5.- EUiA pren nota, des d’una autocrítica necessària i per a la reflexió pròpia, que el desgast de la socialdemocràcia a l’Estat espanyol i Europa, i que la desmobilització electoral de les seves bases, no suposen més vots cap a l’esquerra. El desgast per les polítiques neoliberals dels socialistes ha anat a parar, majoritàriament, a l’abstenció i opcions més negatives pels interessos dels treballadors i treballadores. Per tal que la gent giri cap als valors i propostes d’esquerres calen polítiques d’esquerres concretes, l’arrelament social, la mobilització popular, la proximitat i, de manera principal, fer arribar la política als centres de treball.

6.- Els resultats del 7 de juny confirmen que l’abstenció és un problema polític, no només electoral. Certes pràctiques i concepcions polítiques --de fa anys-- allunyen bona part de la ciutadania de la política, especialment els sectors populars, comportant una creixent pèrdua d’interès pels espais comunitaris, la participació i el compromís. EUiA vol destacar l’augment important del vot en blanc, que mostra un grau d’insatisfacció en la representació política que l’esquerra em de prendre’n nota.

El CN d’EUiA torna a defensar el dret de vot de les persones immigrades, en el reconeixement de gaudir de tots els drets i tots el deures. Una societat en la que una part important de la seva gent no pot votar pateix un dèficit democràtic.

7.- L’abstenció electoral popular és l’efecte d’una democràcia que no té bona salut. Per a l’esquerra alternativa, com hem dit en altres processos electorals, és fonamental impulsar la participació a la societat per a fer avançar propostes de transformació social i d’avenç institucional. EUiA, ICV-EUiA i les forces d’esquerres, hem de reflexionar autocríticament sobre la manera de fer política. El repte de les esquerres és aconseguir recuperar el valor de la política, augmentar la participació i donar solucions, tant a la societat com a les urnes. EUiA vol destacar, també, la responsabilitat en la baixa participació de certs grups mediàtics i d’alguns dissenyadors polítics de campanyes electorals de partits majoritaris, en les que ha primat la politiqueria i la frivolitat i no pas les propostes per Europa. També l’aposta del PSOE i del PP i de certs mitjans de comunicació –públics i privats- en favor del bipartidisme, és una perversió de la democràcia, un menyspreu al pluralisme i contribueix a l’abstenció.

8.- El CN considera que una part dels objectius que s’havia plantejat EUiA s’han cobert, en aconseguir la representació dels eurodiputats Raül Romeva i Willy Meyer, tot i reduir-se el nombre d’eurodiputats de 54 a 50. Els resultats confirmen la necessitat i l’encert de l’acord IU/ICV-EUiA.

9.- A Catalunya es dóna una nova pèrdua de vots i percentatge d’ICV-EUiA que cal abordar, com vam discutir a la 5ena Assemblea Nacional (5a AN): treball de base, progrés organitzatiu, millorar la pluralitat dels equips, l’acció parlamentària, certes gestions governamentals, els compromisos amb les altres forces d’esquerres, ser veu i portaveus de polítiques d’esquerres...

10.- Les propostes de la 5a AN sobre ICV-EUiA cal accelerar-les. La feina feta en aquests mesos mostra la justesa i la necessitat d’avançar en una Coalició Política. Per EUiA, la coalició ICV-EUiAla societat. Evidentment hi ha coses a millorar i a treure’n conclusions per a continuar l’activitat política i social d’EUiA i d’ICV-EUiA. té més raó de ser que mai i hem de seguir actualitzant les nostres propostes i buscant solucions d’esquerres tant des de les institucions com des de

11.- IU ralenteix la pèrdua de vots i manté la representació parlamentària. EUiA saluda la feina feta i felicita les federacions d’IU que pugen (Andalusia, Aragó, Balears, Múrcia, Castella-La Manxa i Extremadura). La feina feta per IU i per la Coalició han garantit la representació parlamentària d’ICV-EUiA. El resultats d’IU permeten poder continuar amb el necessari treball polític i organitzatiu per a la recuperació política, organitzativa i electoral d’IU-Federal. EUiA vol constatar que, com en altres llocs d’Europa, la pèrdua de vots del PSOE no van a IU, que les opcions electorals a l’esquerra d’IU i d’EUiA no quallen, i que EUiA i IU haurien d’avançar per a ser pal de paller de l’esquerra transformadora.

12.- Per a una opció d’esquerres i federalista com IU, cal tenir molt en compte els resultats d’UPyD. És una pujada prenyada de populisme, unitarisme, centralisme espanyol i amb dosis de fractura social. També, pels seus resultats a Madrid i per la seva distribució territorial, pot tenir conseqüències en les properes eleccions autonòmiques i municipals de 2011.

13.- EUiA destaca que a Catalunya les forces d’esquerres, tot i la pèrdua de vots, som majoritàries. Però també afirma, com va dir a la 5a AN i en l’actualització de l’Acord d’Entesa, que algunes polítiques han de canviar. Totes les forces del Govern d’Entesa han baixat en percentatge i vots, actualitzar l’Acord d’Entesa era necessari per a marcar prioritats, ara cal una reflexió del Govern del per què es perden vots i puja la dreta.

14.- EUiA i ICV-EUiA considerem necessària aquesta reflexió. És evident que l’actitud irresponsable del Govern espanyol sobre el finançament i l’Estatut castiga socialment els catalans i catalanes, i castiga electoralment les forces del Govern de Catalunya. Però, per a EUiA, també cal canviar certes actituds cap a CiU. Alguns acords polítics i parlamentaris de Govern -i certes complicitats del PSC i ERC- que obren espais polítics, socials i comunicatius a CiU, són un error. Són un error pels continguts, desmoralitzen bases socials d’esquerres i desmobilitzen l’electorat progressista.

15.- Per a EUiA un govern d’esquerres i catalanista és estratègic. Què la dreta pugui tornar al Govern, seria negatiu per a Catalunya i Espanya. El canvi d’esquerres i catalanista de 2003, va ser imprescindible per a fer fora el PP del govern espanyol el 2004. Aquesta reflexió de les esquerres és necessària, així com la fermesa d’ICV-EUiA per a continuar defensant els objectius i els compromisos programàtics de l’Acord d’Entesa i criticar les polítiques que se n’allunyin. EUiA torna a reafirmar-se en el compromís de fer front a l’avenç de CiU i el PPC i als acords sociovergents.

16.- Les eleccions ja han passat, però la crisi continua. És per això que el CN d’EUiA acorda seguir treballant --a la societat i a les institucions-- per a fer arribar les nostres propostes d’esquerres per a combatre les polítiques i les sortides de dretes a la crisi.

17.- El CN acorda impulsar una Iniciativa Política, Organitzativa i Electoral basada en: 1) Contribuir a recuperar la política, amb alternatives concretes. 2) Modificar, abans d’estiu, criteris i dinàmiques a les assemblees del Món del Treball per retornar la política als centres de treball i amb una organització més eficaç. 3) Arrelar-nos més socialment, dedicant més persones (barris, Dempeus, Som.Cat, Dones, Universitat...). 4) Avançar en AJ-Joves d’EUiA i Universitat. 5) Ocupar l’espai públic (presència al carrer, centres de treball i universitats, premsa). 6) Preparar les eleccions catalanes i municipals. 7) Continuar l’adequació organitzativa de la 5a AN. 8) Fer una gran trobada a la Festa d’EUiA el proper 3 d’octubre.


El CN d’EUiA crida a les assemblees de base a discutir la Resolució i les experiències pròpies de les eleccions. Un debat i conclusions que accelerin els acords de la 5a AN.

Design by The Blogger Templates

Design by The Blogger Templates